Skip to main content

Netwerkdag 2025

De jaarlijkse netwerkdag van Landelijk Netwerk Kwaliteitszorg VO komt er weer aan! Het is dé dag om elkaar elkaar te ontmoeten, inspiratie op te doen en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de kwaliteitszorg. Wij nodigen jou graag uit!

Op deze pagina vind je het programma en de omschrijving van de verschillende sessies.

Datum

4 november 2025
09:00 uur – 17:00 uur

Kosten

€ 100,-
Je ontvangt een factuur na inschrijving

Programma

09.00 – 09:30
Inloop met koffie en thee, in de lounge

09.30 – 10.00
Opening, korte inleiding en ALV door Elles Vogt, voorzitter van de Vereniging Netwerk Kwaliteitszorg VO

10.00 – 11.15
1e ronde Sessie(s)

11.15 – 11.45
Koffie/thee

11.45 – 13.00
2e ronde Sessie(s)

13.00 – 14.00
Lunch

14.00 – 15.15
3e ronde Sessie(s)

15.30 – 16.30
Plenaire inspiratiesessie door Luc Sluismans

16.30 – 17.00
Afsluitende netwerkborrel

3 rondes: keuze uit elf sessies

Netwerkdag 2025 bestaat uit 3 rondes, waarbij voor elk een keuze gemaakt kan worden uit een deel van de elf sessies. Je kunt dus 3 keuzes maken en hierdoor bepaal jij de invulling van jouw netwerkdag 2025. Zo hopen wij jouw dag zo leuk en zo interessant mogelijk te maken. Lees de omschrijvingen van de sessies hieronder vast door. Op het aanmeldformulier geef je per ronde je keuze aan. Aanmelden kan vanaf oktober 2025.

Sessie 1 – Inspectie van het Onderwijs

De inspectie van het onderwijs houdt ons weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ze zullen toelichten wat de plannen zijn voor het onderzoekskader 2027

 

Door  dr. Mirna Pit, Inspectie van het Onderwijs

Sessie 2 – Overgangsvergaderingen

Vaste prik aan het eind van ieder schooljaar: de overgangsvergadering. Tijdens deze vergadering worden belangrijke beslissingen genomen, die grote gevolgen kunnen hebben voor leerlingen en hun toekomst. Janneke Sleenhof promoveerde op dit onderwerp en begeleidt scholen bij het vormgeven van (alle processen rond) de overgangsvergadering. De bevindingen uit dit onderzoek én uit de praktijk staan centraal in deze sessie. We bespreken onder andere hoe een onderbouwd leerlingbeeld tot stand komt, wat er verwacht wordt van verschillende rollen en wat ervoor nodig is om een weloverwogen beslissing te nemen, waarin het belang van de leerling voorop staat.

Door Janneke Sleenhof, Eindhoven School of Education

Sessie 3 A – Basis: Slim beleid schrijven met ChatGPT of Co-Pilot.

De mogelijkheden door AI groeien snel. Om brede kennis om te zetten naar toepasselijke informatie, gaan we in deze workshop AI gebruiken om een eerste versie beleid te schrijven.

Sessie 3  B – Gevorderd: Data Analyseren met ChatGPT of Co-Pilot.

De mogelijkheden door AI groeien snel. Om brede kennis om te zetten naar toepasselijke informatie, gaan we in deze workshop AI gebruiken om data te analyseren.
Door Bram Wiggers, AI Engineer

Sessie 4 – Werken met data? Ben je gek?!

Als school, in kwaliteitszorg en als docent beschik je over een stapel data. En toch worden data maar beperkt gehanteerd in functie van kwaliteitsontwikkeling.
Wat is er aan de hand?
Tijdens deze sessie maak je kennis met enkele belangrijke principes bij het succesvol werken met data en ontdek je welke concrete processtappen je kunt zetten.

Door Gilbert Deketelaere, Inspirator en spreker over kwaliteitszorg, stichter van het Schooloverstijgend Kwaliteitsnetwerk SOK, auteur van Werken aan kwaliteit op school en Van data naar daadkracht

Sessie 5 – Wat is een goede les – en hoe maak je die beter? 

De kwaliteit van de lessen is van groot belang voor het leren van leerlingen. Door zicht te hebben op leskwaliteit weet je wat leraren goed doen en waar nog ruimte is voor verbetering. Zo kun je gericht werken aan verbetering. Dit lijkt echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is eigenlijk ‘een goede les’ en hoe meet je de kwaliteit daarvan? Hoe zorg je ervoor dat leraren duurzaam hun lesgeven verbeteren? In deze masterclass wordt ingegaan op hoe je leskwaliteit kunt meten en verbeteren, vanuit een stevige wetenschappelijke basis én met praktische tips voor in jouw eigen praktijk. Ben je geïnteresseerd in deze onderwerpen? Dan ben je van harte welkom bij deze masterclass!  

Door Hannah Bijlsma, NRO, Radboud Universiteit 

Sessie 6 – Reis mee in ons proces naar het opstellen van passende indicatoren bij het schoolplan

Bij een nieuw schoolplan stel je ambitieuze doelen op. Hoe formuleer je ze zodanig dat ze te monitoren zijn? En hoe stel je vervolgens succescriteria op die leidinggevenden en kwaliteitsmedewerkers helpen de voortgang te bewaken? Scholengroep Driestar Wartburg heeft met B&T dit proces doorlopen en we nemen je graag mee op onze reis.
Door Caroline Offerhaus, B&T
Marlena Hamelink, Scholengroep Het Driestar Wartburg

Sessie 7 – Kwaliteitszorg op een ISK in dynamische tijden.

Ithaka is de ISK van de stad Utrecht en omstreken. De school groeide van 280 naar 1200 leerlingen in minder dan drie jaar tijd. Kwaliteit was er wel, een gedeelde kwaliteitscultuur was er ook. Cyclisch evalueren en vastleggen maakte in mindere mate deel uit van de professionele cultuur. Wat gebeurt er als er in korte tijd moet worden voorbereid op een audit en een verificatieonderzoek? Wat levert ons dat eigenlijk op? 

Wij geven een eerlijk beeld van een school in ontwikkeling. 

Door Carmen Huisman, Teamleider Ithaka
Gerben Houwer, Directeur Ithaka
 

Sessie 8 – Kwaliteitszorg geletterheid

Om een kwaliteitscultuur in de school te realiseren, collectief eigenaarschap voor het eigen werk in de context van de hele school, is het voorwaardelijk dat alle betrokkenen beschikken over voorwaardelijke kennis, vaardigheden en attituden. Oftewel: een mate van kwaliteitszorggeletterdheid. In deze workshop krijg je inzicht in wat kwaliteitszorggeletterdheid is en gaan we samen aan de slag met het verder doorontwikkelen van de kwaliteitszorggeletterdheid per rol in de school. De opbrengsten van de workshop worden na afloop verwerkt in de concept uitwerking en gedeeld met de deelnemers. Zij kunnen met de uitwerking van de kwaliteitszorggeletterdheid per rol in de school in gesprek in hun school over de huidige en gewenste kwaliteitszorggeletterdheid.

Door Myrte Legemaate, Zelfstandig adviseur Samen Verandering Creëren  Promovendus Universiteit van Gent

Sessie 9 – Bestuurlijke kwaliteitszorg: ‘van structuur naar cultuur, van analyse tot handelen’

In samenwerking met Leren Verbeteren heeft de VO Raad een handreiking geschreven voor ‘Sturen op Onderwijskwaliteit’. In deze handreiking worden handvatten beschreven om de kwaliteitszorg binnen jouw bestuur te versterken. Het gaat over bestuurlijk toezicht, bestuurlijke kwaliteitszorg en over hoe je je kunt voorbereiden op een inspectiebezoek.
We leggen in deze workshop de focus op de integraliteit van de aanpak van kwaliteitsverbetering binnen het bestuur in verbinding met MR, RvT en de scholen en de rol van de kwaliteitszorg-medewerker hierin.
We vragen jullie de zelf-evaluatie in te vullen en gaan graag in gesprek over de aanpak van dit proces. We zijn benieuwd naar jullie verhalen en ervaring.

Door Nienke Pol, Adviseur B&T, senior consultant en projectleider Leren Verbeteren
Dorien Sluijter Zelfstandig ondernemer, organisatieadviseur en adviseur Leren Verbeteren

Sessie 10 – Veranderkracht versterken: samen bouwen aan kwaliteitvol onderwijs 

Hoe organiseer je duurzame verandering? In deze interactieve lezing ontdek je hoe je evidence-informed kan veranderen: onderbouwd met onderzoek, gevoed door praktijkervaring en gedragen door de expertise van leraren. We gaan in op hoe je leraren enthousiast maakt voor evidence-informed verandering, hun professionele kracht versterkt en samen werkt aan duurzaam, kwaliteitsvol onderwijs. Laat je inspireren en krijg concrete handvatten om de veranderkracht in jouw school te vergroten! 

Door Kristin Vanlommel, Hogeschool Utrecht

Sessie 11 –Data-quiz: Meerwaarde van de NCO-rapportages 

In deze sessie ga je actief aan de slag met de NCO-rapportages. Het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO, onderdeel van het NRO) brengt jaarlijks rapportages uit met data die voor jouw school relevant en interessant zijn. In deze sessie leer je hoe je meer kunt halen uit deze onderwijsdata. 

Door Judith Loopers, NCO/NRO /Universiteit Utrecht /Oberon 

Plenaire lezing –  Het ongrijpbare curriculum: zes perspectieven op onderwijskwaliteit.

Wat leren leerlingen op school? Wat hebben leraren daar zelf over te zeggen? Wordt er alleen geleerd als er (les)doelen zijn? En leidt het hebben van doelen op papier tot hulp of is het vooral help!? Een doel biedt een kader, kans, houvast, hoop en richting maar… wie bepaalt wat en hoe concreet tijdens de verplichte schooltijd bereikt moet worden (en wat niet)? En hoe worden doelen vertaald naar de praktijk van onderwijzen en toetsen? Wat is invloed van het inspectiekader? Al decennialang worstelen we met deze leerplanvragen. Nationale afspraken maken hierover, zoals recent over digitale vaardigheid, taal/rekenen en burgerschap, blijkt een complex proces. Dat komt omdat er niet één partij over (de kwaliteit van) het onderwijs gaat. Hoe krijgen we dan toch meer grip op het leerplan op een wijze die leraren en leerlingen dient in plaats van te star stuurt?

In de lezing staat Luc Sluijsmans stil bij dit proces en ook bij de verschillende perspectieven (zijn zes brillen) op curriculumontwikkeling in de school en in het land.

Door Luc Sluismans, Schoolbestuurder van 22 basisscholen in Amsterdam en daarvoor rector van de po/vo-school DENISE.

Locatie

Hogeschool en vergadercentrum Domstad Utrecht
Bezoekadres:
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht
030 – 29 27 777

Domstad ligt op loopafstand van Utrecht CS. Parkeren op P1 van de jaarbeurs is niet meer mogelijk. Lees hier meer informatie over parkeren en de routebeschrijving.

Aanmelden

Rond 30 september start de inschrijving weer. Dat kan via deze pagina en we houden je op de hoogte in de nieuwsbrief.

Heb je vragen of opmerkingen?

Stel je vraag via ons contactformulier of mail ons direct naar info@kwaliteitszorgvo.nl

Contactgegevens

Landelijk Netwerk Kwaliteitszorg VO

info@kwaliteitszorgvo.nl

KvK: 64413667
IBAN: NL75 TRIO 0391 1495 39

© Landelijk Netwerk Kwaliteitszorg Voortgezet Onderwijs | Ontwerp en realisatie: Duidelijk Sas