Tijdens de workshop wordt er een verband gelegd met de dagelijkse praktijk van de kwaliteitsmedewerker en worden mogelijkheden onderzocht om de eigen praktijk te versterken en om aan kracht te winnen als intern adviseur/beleidsmedewerker. Het intern toezicht in het voortgezet onderwijs heeft in de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. Van een sterke gerichtheid op bedrijfsvoering, naar een bredere blik, waarin nadrukkelijker ook wordt toegezien op de kwaliteit van het onderwijs. Dit alles vanuit een duidelijke rolverdeling. In de woorden van Harm Klifman1: “Bestuurders worden geacht iets te willen op basis van normatieve keuzes en stellen daartoe kaders. Toezichthouders worden geacht iets te vinden, namelijk over wat bestuurders willen.” Dat betekent dat de aard van de vragen die aan kwaliteitszorgmedewerkers worden gesteld met deze ontwikkeling meebeweegt.
Het vernieuwde inspectiekader heeft niet alleen een nieuwe toon gezet in de gesprekken die gevoerd worden tussen inspectie en bestuurders, ook de Raden van Toezicht worden nadrukkelijker betrokken bij het beoordelen van de onderwijskwaliteit in haar volle breedte. Bij hen ontstaat steeds vaker een eigen informatiebehoefte.
Deze ontwikkeling in denken, dialoog en verantwoording vraagt om een explicitering van het begrip onderwijskwaliteit. “Wat zien wij als goed onderwijs?” Het vraagt daarnaast om duidelijke afspraken tussen College van Bestuur en Raad van Toezicht over de wijze van verantwoording en (minimale) eisen die worden gesteld aan de onderwijskwaliteit. “Wanneer vinden we dat we geslaagd zijn in onze opdracht?” Tenslotte vraagt dit om goede afspraken over de informatievoorziening: “Wat willen we weten?”
Sessieleider(s)
Pieter Duits is senior-adviseur bij B&T. Pieter begeleidt verschillende scholen en schoolbesturen bij het opzetten van hun kwaliteitszorgsysteem, verzorgt een leergang kwaliteitszorg en voert onderzoeken met verschillende thema’s uit op VO scholen. Daarnaast is hij plaatsvervangend projectleider van Leren Verbeteren en coördineert hij intern de activiteiten van B&T op het gebied van kwaliteitszorg.
Nienke Pol is ook senior-adviseur bij B&T. Nienke is ervaren in het begeleiden van verbeter- en kwaliteitszorgtrajecten in het VO. Ze ondersteunt besturen en scholen in het opzetten of doorontwikkelen van hun kwaliteitssystemen. Daarnaast verzorgt ze met collega Caroline Offerhaus de leergang kwaliteitszorg VO die jaarlijks wordt aangeboden door B&T. Meer informatie over haar is te vinden via: https://www.linkedin.com/in/nienkepol/
Aard van de sessie
Een interactieve presentatie
Inhoud
Door de aandacht te richten op wat goed werkt en te onderzoeken hoe je dat kunt versterken, worden leer- en ontwikkelprocessen niet alleen effectiever maar ook leuker. Natuurlijk ontstaat vanuit een probleem vaak een gevoel van urgentie om iets te veranderen. Je vindt de meest kansrijke oplossingsrichting echter niet in het grondig analyseren van het probleem. Om tot leren en ontwikkelen te komen is het effectiever om aandacht te hebben voor succceservaringen en te onderzoeken wat dit ons vertelt over wat we vaker, slimmer of handiger kunnen doen. In deze sessie vertelt Eeefje Teeuwisse waar deze waarderende benadering vandaag komt en hoe deze ondersteunend kan zijn aan de kwaliteitszorg binnen de school, zodanig dat er een breder draagvlak ontstaat voor de inzichten die uit de onderzoeken naar voren komen.
Doel van de sessie
Kennis en ervaring opdoen
Max aantal deelnemers
30 ronde 2
23 ronde 3
Deze sessie is beschikbaar in ronde 2 en 3